voorproefje

Hardwerkende Nederlanders?

Door met ons allen te werken zorgen we er niet alleen voor dat we in welvaart kunnen leven, maar zorgen we ook voor belastingopbrengsten die voldoende zijn om allerlei uitgaven te kunnen dekken die we met ons allen belangrijk vinden. Dan is het ook van belang dat de bevolkingsopbouw niet al te scheef wordt en er veel werkende mensen zijn. Maar zijn er wel voldoende hardwerkende Nederlanders om die welvaart op peil te houden?

In deze opdracht gaat het over actieven, vergrijzing, ontgroening, inactieven, de naoorlogse geboortegolf. Je leert ook tabellen doorgronden en er worden beleidsideeën aan je gevraagd om de arbeidsproductiviteit te kunnen verhogen. Zo is de opdracht ook zeer geschikt voor politici in de dop!

Voorproefje

Iedere Nederlandse vrouw zou zo gemiddeld 2,1 kinderen moeten krijgen om te voorkomend dat de bevolking vergrijst. Het gemiddeld aantal kinderen per Nederlandse vrouw ligt echter een stuk lager, rond de 1,7. En de verwachting is dat dit bij gelijke omstandigheden ongeveer zo zal blijven in de komende jaren.

Vraag 4a: Verklaar waarom elke Nederlandse vrouw 2,1 kinderen zou moeten krijgen om het huidige bevolkingsaantal in gelijk te houden?

Vraag 4b: Noem minimaal één maatregel die de Nederlandse overheid kan nemen om te bevorderen dat het gemiddelde geboortecijfer van 1,7 gaat stijgen.

Meer weten? Log in om met deze opdracht te beginnen of meld uw school aan.

De Digitale Topschool

Online onderwijs voor kinderen op de basisschool met talent voor leren.

School aanmelden

Met dank aan de Tilburg University School of Economics and Management.